I’m not talking about an extra 10-15sec, but easily 2-3 full minutes (I’ve sat here with a timer checking) to load pages, sometimes not loading them at all. Particularly with login pages, but even just homepages.

Dropbox, Cloudflare, Various companies forums, My bank, Google; each of these sites and more I’ve had firefox either not load at all, or take so long I’ve been able to copy the link into Chrome, do what I need there, then come back to Firefox still ‘loading’ a blank white page.

I just don’t understand. I want to migrate away from Chrome and use Firefox, but it’s been unusably slow when it even loads anything at all.

P.S. In the time I’ve taken to write this (~5min) plus the time to decide to post and find this community firefox has still not loaded my cloudflare dash… (typed in the address, waited a while, gave up and came here but left it open)

/edit: I should note I have ublock installed, but I get the same results with it disabled most of the time.

  • whiskers@lemmings.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    38
    ·
    edit-2
    11 months ago

    Nope, it’s very snappy for me. I use both Firefox and Mull on Android with ublock.

    Clear cache/app data and try again?

  • Asahi@lemm.ee
    link
    fedilink
    arrow-up
    20
    ·
    11 months ago

    For me it’s the dark reader extension. Which slows down loading a lot. Try turning it off and compare.

    There a lot of discussion about it online

    • Laticauda
      link
      fedilink
      arrow-up
      9
      arrow-down
      2
      ·
      11 months ago

      Strange, I have dark reader but no issues with loading times.

    • Moonrise2473@feddit.it
      link
      fedilink
      arrow-up
      6
      ·
      11 months ago

      Also for me. Makes everything very laggy.

      Should come with a warning as you don’t immediately notice it right away, but then in the following weeks you compare the loading speed of Vivaldi (that has a similar built-in function) and Firefox and you will notice the lag

  • rambos@lemm.ee
    link
    fedilink
    arrow-up
    12
    ·
    11 months ago

    Who waits 2 min for a page to load. Sounds like aweful browsing experience. If it doesnt load in 10 sec, I wouldnt wait more. Clear catch, cookies, wipe everything if nothing else helps

  • N-E-N
    cake
    link
    fedilink
    arrow-up
    12
    ·
    11 months ago

    I use vanilla Firefox, no extension but Dark Reader, for me it’s always close to, or as fast as Chrome

    On Pixel 7

        • hitmyspot@aussie.zone
          link
          fedilink
          arrow-up
          11
          ·
          11 months ago

          2 years means I wouldn’t buy a new version of it but it’s quite common to buy a phone for up to a year before a replacement model arrives, so potentially this phone is just over a year old.

          Not only that, but usually it gets security updates longer than that. Personally, I would expect a phone to last 3 years minim and be usable for 5.

          • yokonzo@lemmy.world
            link
            fedilink
            English
            arrow-up
            17
            ·
            11 months ago

            Even with 2 years it’s not going to suddenly drop to 3 minutes to load a web browser, I’m calling network errors on this one

            • eezeebee
              link
              fedilink
              English
              arrow-up
              3
              ·
              11 months ago

              My S9+ is over 5 years old and pages only take 5-10 seconds to load, even with the dark mode add on

        • FeelzGoodMan420@eviltoast.org
          link
          fedilink
          English
          arrow-up
          3
          ·
          11 months ago

          Most google phones get security updates for 4 or 5 years. If you’re dumping phones after 2 years then you must like to spend unesessary amounts of money.

          • uberrice@feddit.de
            link
            fedilink
            arrow-up
            1
            ·
            11 months ago

            Had the a52 5g before. It did become quite sluggish over time - and wasn’t smooth even to start with.

            That’s not caused by user bloat - it was just as slow when I reset it before selling it.

            Now I have a xiaomi 13 and it does everything basically instantly

  • Troublehelix@feddit.nu
    link
    fedilink
    arrow-up
    7
    ·
    11 months ago

    I wonder whether this could have anything to do with DNS lookups working different in Chrome. Assuming Chrome on mobile directly goes to google DNS too.

    Or maybe FF also getting IPv6 records for your affected targets and there being some slow or bad connection there.

    But personally I don’t have much experience debugging such things on Android.

    • jsdz@lemmy.ml
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      11 months ago

      Seconding the idea that it sounds likely to be a DNS thing. Android Firefox is apparently capable of DNS over HTTP, but it’s not immediately clear to me how to turn it off to see if that’s the problem, unless you have access to about:config.

  • miniu@beehaw.org
    link
    fedilink
    English
    arrow-up
    5
    ·
    11 months ago

    Try disabling all add ons. I’m using firefox on all my devices, some of them pretty old mobiles and all work good. Some extensions like already mentioned dark reader are absolute perf killers.

  • incogtino@lemmy.zip
    link
    fedilink
    English
    arrow-up
    5
    ·
    11 months ago

    Try installing Mull (Firefox fork) from F-Droid and see if you have the same issues

  • pnutzh4x0r@lemmy.ndlug.org
    link
    fedilink
    English
    arrow-up
    4
    ·
    11 months ago

    I have experienced Firefox take a long time to load (a minute or more) the first page after it has been suspended or not used in a while. For instance, if I am in my chat app (weechat-android) and I click a link to open it in Firefox, it may take a minute or more to load. However, after that initial load, it is mostly OK and behaves normally.

    It’s annoying and sucks… but I can live with it.

    • fruity@lemm.ee
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      11 months ago

      I have the same problem and the only reason I haven’t dumped mobile Firefox yet is a working adblock.

  • STUPIDVIPGUY@sopuli.xyz
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    edit-2
    11 months ago

    I get this problem too! But I never thought it was Firefox. That could definitely be the culprit but like others said it’s probably interfering apps or cookies or other data

    • scrapeus@feddit.de
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      11 months ago

      Same here, got even the same setup on am Pixel 6 pro. It’s so unbelievably slow for me.

  • HidingCat@kbin.social
    link
    fedilink
    arrow-up
    4
    ·
    11 months ago

    I don’t have this issue, it does seem to take a couple of seconds more, but not the minutes you are talking about. This even on a slower Exynos 9611.